Алексей Петров е мъртъв. Митът за него се опира и

...
 Алексей Петров е мъртъв. Митът за него се опира и
Коментари Харесай

Алексей Петров - ловец на терористи? Една измислица от 1985

 

Алексей Петров е мъртъв. Митът за него се опира и на имиджа му на член на специфичните елементи в комунистическата Държавна сигурност, където прави кариера през 1980-те години. А този имидж се поддържа главно от една легенда отпреди 15 години, която непрекъснато се повтаря пред българската общност. Тогава безстрашният ловджия на терористи Алексей Петров бил тръшнал на земята и задържал въоръжен с взривни субстанции терорист на Централната гара в София. От легенда историята се трансформира в мит, който сигурно разрешава на Петров да се издигне до консултант в ДАНС и да се трансформира във авторитетна фигура във времената на смяната. Историята има единствено един минус - тя е погрешна.

Какви са легендите?

Големите мощни мъже имат потребност от огромни мощни врагове. Въоръжените терористи са доста подобаващи за случай като този. Цялата история обаче съществува в разнообразни версии: през февруари 2023 година някогашният министър председател. Той бил скрил граната под палтото си, с цел да се пази от снайперисти, заради което Петров се бил хвърлил върху него на гарата.

Според покриващите се сведения на разнообразни български булевардни издания от 2000-те години арестуваният бил немски терорист от радикалната лява екстремистка организация " Фракция Червена войска “. Някои издания като „ Блиц “ (който се базира на „ 24 часа “) загатват и името му - „ Зорге “. Без позоваване на източници се твърди, че тримата ловци на терористи Алексей Петров, Свилен Свиленов и Петър Руневски е трябвало да задържат германеца чисто гол поради съмнението за взривни субстанции. Германският терорист бил разпознат на гарата в компанията на момиче и Петров се хвърлил към краката му и го спънал, до момента в който терористът се движел от перона към кафенето на гарата. Задържането даже било снимано от екип на Държавна сигурност.

Пред вестник „ ПИК “ някогашният полковник от Министерство на вътрешните работи и народен представител от Българска социалистическа партия Славчо Велков споделя през 2006 година, че тогава Петров задържал немски терорист, който бил на курорт на Черно море. Ставало дума за взаимна интервенция на ЩАЗИ и на Държавна сигурност.

Какво споделят архивите на Държавна сигурност?

Такива са легендите. Но е изцяло неразбираемо какъв е произходът на информациите за това задържане – нищо не може да бъде потвърдено. В архива на Комисията по досиетата няма никакви сведения за сходно задържане, както проличава и от оповестения от нея. Доказателства за задържането на терорист на софийската Централна гара през 1985 година просто липсват.

Липсата на данни от оперативните документи на Шесто ръководство на Държавна сигурност, към което е и отделът на Петров „ Борба с тероризма “, не значи прекалено много – огромна част от документите са унищожени през 1989/1990 (или пък не са предадени на Комисията по досиетата). По-важното е обаче, че и по линия на Министерството на вътрешните работи, където подобен зрелищен случай безусловно би бил най-малко упоменат, няма никакви данни за задържане.

Нещо повече: и в досието на Алексей Петров от времената му на барета няма нищо за случая. Задържането не се загатва, няма похвали, няма оценки, няма медал или покачване на заплатата – нищо. Пише единствено, че през 1985 година Петров бил охулен за кавга с таксиметров водач в нетрезво положение. Това наподобява извънредно – малко служебно нарушаване е маркирано, само че за зрелищната антитерористична интервенция не се споделя нищо. Историците Момчил Методиев и Мария Дерменджиева, които са правили подробни проучвания за времената на Петров в Държавна сигурност за, също не са намерили никакви индикации за сходно зрелищно задържане през 1985 година.

А от Германия има ли данни?

И в Германия легендата за зрелищното задържане буди само подозрения. „ Никога не съм чувал за член на Фракция „ Червена войска “ на име „ Зорге “. Нито пък за задържането на немски терорист в София през 1985 година “, споделя Свен-Феликс Келерхоф, създател на голям брой книги за екстремистката формация и началник на историческия отдел във вестник „ Ди Велт “. Най-късно през 1984 година, както отбелязва Келерхоф, е арестувано цялото второ потомство членове на " Фракция Червена войска “ и управлението се поема от третото. Без да е известно каквото и да било за връзки с България, за задържане или за човек с името „ Зорге “. Името не се среща и в заповедите за търсене, издадени от немската полиция.

Нещата наподобяват по същия метод и в архивите на ЩАЗИ. Д-р Тобиас Вуншик се занимава с проучването на комплицираните връзки сред службата и левите терористи от над 30 години и в никакъв случай не е попадал на член на Фракция „ Червена войска “ с името „ Зорге “, който да е арестуван през 1985 година в България в границите на взаимна акция на ЩАЗИ и Държавна сигурност.

Възможните пояснения

Действително в България се е състояло зрелищно задържане на един немски ляв терорист, с което евентуално този случай се смесва: на 21 юни 1978 година.

Кристофер НерингСнимка: Stanislawa Gatewa/DW

Но те не са членове на Фракция „ Червена войска “, а на проявяващото се единствено в Западен Берлин „ Движение 2 юни “. При това те не са арестувани на гарата в София, а на „ Слънчев бряг “, където са били разпознати инцидентно от пребиваващ на курорта чиновник на правораздаването. Пък и не са били хванати от Държавна сигурност, а от чиновници на Федералната престъпна работа. Тогава българското държавно управление по невиждан метод позволява класовия зложелател да влезе в страната и да извърши ареста. „ Другарите от ЩАЗИ “ в Източен Берлин са били потресени. Министърът на вътрешните работи Ерих Милке даже подава персонално недоволство до София. Но всичко това няма нищо общо с Алексей Петров, който все още към момента посещава Милиционерското учебно заведение в Пазарджик.

Така че остава изцяло неразбираемо дали, върху кого или какво се е хвърлил Алексей Петров през 1985 година на Централната гара в София. Но сигурно обектът не е бил член на " Фракция Червена войска “, нито немски терорист. Всъщност няма никакви достоверни свидетелства, че Петров въобще е взел участие в каквато и да било антитерористична интервенция на Централната гара в София през 1985 година.

*****

Вижте и това видео от архива ни:

Когато Германия бе залята от жесток гнет

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР